Alegerea unui sistem de alarma
Un sistem de alarmă este o combinație de componente electronice care are ca scop semnalizarea unei situatii potențial periculoase: intrare prin efracție, incendiu, scurgeri de gaz, inundație.
El este compus din:
- elementele de detecție: senzori de deschidere a ușilor, de mișcare, de fum, de temperatură, de gaz, de geam spart, de vibrație, de inundație, ș.a.
- unitatea centrală, numită uneori și centrala de alarmare sau panou de control, care are rolul de a interpreta semnalele venite de la senzori, și de a declanșa, dacă este cazul, avertizarea;
- elementele de avertizare locală, sonoră (uneori și vizuală), în speță sirenele;
- la sistemele moderne, exista și elementele de avertizare la distanță, prin comunicare de voce sau date, pe sistem de telefonie, sau prin Internet.
În primul rând va trebui să decideți care sunt situațiile periculoase față de care doriți să vă protejați: dacă nu este vorba numai de efracție, veți avea nevoie și de senzori corespunzători fiecărui caz în parte: spre exemplu, senzori de fum, dacă doriți și o protecție la incedii.
Protecția la intrare prin efracție:
Am întâlnit foarte des situații în care persoane care au fost victimele unei spargeri solicită un număr de senzori nejustificat de mare. Stresul la care au fost supuse le determină să dorească supravegherea fiecărui centimetru de podea...
În realitate însă, este absolut suficientă asigurarea posibilelor căi de acces.
Ce trebuie să aveți în vedere relativ la senzori, pe scurt:
- o ușă care poate fi forțată se asigură cu un senzor magnetic;
- geamurile care pot fi atât sparte, cât și forțate (cazul celor termopan), se asigură optim cu un senzor de mișcare cu infraroșu (senzor PIR);
Ce trebuie știut despre senzorii de mișcare:
Există mai multe tipuri de senzori de mișcare:
- cu detecție simplă în infraroșu, sau cu detecție multiplă - infraroșu și radar;
- de zonă, cu unghiuri mari de deschidere atât în plan vertical, căt și în plan orizontal, sau tip perdea, cu un unghi de detecție mare pe una din axe, și foarte îngust pe cealaltă axă;
- cu sau fără detecția sensului miscării;
- de interior sau de exterior.
Senzori PIR cu detecție simplă:
- un senzor PIR cu detecție doar în infraroșu "vede" doar în linie dreaptă, direct, adică fără nici un fel de obstacol intercalat între el și intrus.
- un obstacol poate fi și un geam perfect transparent - senzorul PIR vede doar în spectrul infraroșu (citește temperatura), nu în spectrul vizibil!
- acest tip de senzori reacționează doar la prezența și mișcarea ființelor cu sânge cald, și ignoră mișcarea obiectelor;
- prin construcție, un senzor PIR este declanșat doar de mișcarea unor ființe peste o anumită dimensiune (sau masă) - dimensiunea este însă aparentă, fiind variabilă cu distanța dintre țintă și senzor (spre exemplu, un adult aflat la 6m distanță este aparent mai mic decât o vrabie care se așează direct pe senzor);
- un senzor PIR obișnuit are vizibilitate pe aprox. 110 grade pe orizontală si 60-90 de grade pe verticală, și 10-12m ca distanta optimă de detecție; în concluzie, un singur senzor poate acoperi cu succes o cameră obisnuită, indiferent câte puncte de acces există pentru acea cameră (desigur, cu condiția ca el să nu fie obturat de un geam sau o usă lăsate deschise);
- detecția cea mai promptă este în situația în care mișcarea este din lateral, transversal pe axa senzorului, și nu axial, adică spre senzor.
Senzori de mișcare cu detecție multiplă:
Sezorii cu detecție multiplă sunt echipați, pe lângă celulele de detecție IR (de obicei în număr de două), și cu o celulă de detecție radar.
Zonele de detecție ale celulelor nu se suprapun, ci sunt adiacente (alăturate) - pentru validarea stării de urgență, trebuie ca cel puțin 2 zone de detecție să devină active succesiv, într-un interval de timp determinat.
La senzorii mai avansați, prima zonă de detecție poate declanșa și o pre-alarma, sau pre-avertizare, in scopul descurajării intrusului.
Important!!! - toți senzorii care conțin și detecție radar pot fi puși în stare de alertă și de către obiecte in mișcare! De aceea, amplasarea lor trebuie facută respectând strict anumite reguli, și de către persoane care cunosc foarte bine modul lor de funcționare.